De weg naar perfectie: hoe efficiënt werken en mindset succes opleveren

9489_Permission-thrive_2_top_image_1200x640.png

Heb je je ooit afgevraagd wat succesvolle mensen succesvol maakt?

Om welk beroep het ook gaat, alle succesvolle mensen hebben dat zekere "je ne sais quoi.” Die ene eigenschap waar we de vinger niet precies op kunnen leggen. Toch willen wij dat ook, want het helpt ons groeien en onze eigen doelen te bereiken, privé of zakelijk.

Je denkt misschien dat er een direct verband bestaat tussen een hoog IQ en succes. Maar uitgebreid onderzoek toont aan dat IQ-tests een goede indicatie kunnen geven waar iemand zich beweegt op het gebied van intelligentie. Op zich is het geen goede indicator van succes over verschillende groepen mensen heen.

Natuurlijk kunnen we zeggen dat talent een voorwaarde is voor succes.

Hoe zou Michael Jordan zonder talent één van de grootste basketbalspelers en één van de grootste atleten aller tijden geworden zijn? Het moet talent zijn.

Niet helemaal.

Carol Dweck, professor psychologie aan de Stanford University, zegt: “Genetica kunnen de startlijn bepalen, maar efficiënt werken bepaalt de finishlijn.”

"I’ve always believed that if you put in the work, the results will come. I don’t do things half-heartedly. Because I know if I do, then I can expect half-hearted results."

Michael Jordan

Persoonlijkheid is doorslaggevend

Het blijkt dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken veel meer te maken hebben met succes dan IQ of talent.

Nobelprijswinnaar James Heckman en zijn collega's ontdekten dat "niet-gognitieve" vaardigheden, zoals doorzettingsvermogen, goede studiegewoonten en het vermogen om samen te werken – met andere woorden – bewust (of met toewijding) werken hebben een veel grotere impact  op succes dan IQ.

Bewustzijn klinkt misschien heel saai, maar is een van de vijf belangrijkste persoonlijkheidstesteigenschappen die professionals in human resources gebruiken bij het aannemen van medewerkers.

Het weerspiegelt de gewoonte om verantwoordelijk, georganiseerd, efficiënt en doelgericht te werken.

Bewuste personen zijn doorgaans presteren doorgaans beter. Ze hebben een hoge productiviteit, verdienen meer geld, hebben goede relaties, zijn tevreden met hun werk en bereiken meer. Daarnaast hebben mensen die gewetensvol handelen een grotere kans op leidinggevende posities.

Een modernere draai aan het woord "gewetensvol” is het woordje "grit", beroemd gemaakt door professor psychologie aan de Universiteit van Pennsylvania en MacArthur Fellow, Angela Duckworth.

"Grit is passie en doorzettingsvermogen voor doelstellingen op de zeer lange termijn. Grit beschikt over uithoudingsvermogen. Grit houdt vast aan je toekomst, dag in, dag uit, niet alleen een week, of gedurende een maand, maar jarenlang. Grit pakt het leven aan als een marathon, geen sprint."

Er is nog een reeks persoonlijkheidskenmerken die een belangrijke rol spelen bij het behalen van succes: vastberadenheid en doorzettingsvermogen.

Sommigen denken misschien dat deze twee termen hetzelfde betekenen. Hoewel ze op elkaar lijken, betekenen ze technisch gezien allebei iets anders.

Vastberadenheid wordt beschouwd als een "vaste of bepaalde” intentie. Het staat voor een mentale houding, over het algemeen op de korte termijn.

Misschien ben je vastbesloten om alle vergaderingen op tijd te beëindigen. Of om tegen het einde van het kwartaal drie grote deals te sluiten, dan wel het grootste online evenement van het jaar binnen jouw bedrijf te lanceren.

Als je een doel probeert te bereiken, krijg je te maken met ups en downs, die je van slag kunnen brengen. En als dit gebeurt, komt je vastberadenheid soms terug en soms ook niet. Komt het niet terug, dan lossen bepaalde facetten van jouw doel gewoon op in het niets.

Doorzettingsvermogen daarentegen werkt op lange termijn. Het betekent iets doen ondanks moeilijkheden of vertragingen bij het behalen van succes.

Hoe moeilijk het ook wordt, je blijft ervoor gaan. Je blijft proberen, je probeert dingen uit, je stuurt bij en je gaat heel lang door.

Het belang van de juiste mindset

Een ander belangrijk element van succes is de juiste mindset.

In haar boek Mindset: The New Psychology of Success beschrijft Carol Dweck twee verschillende soorten mindsets: de “fixed mindset” en de "growth mindset”.

Individuen met een "fixed mindset" (vaste overtuiging) geloven dat intelligentie vaststaat en dat ze geboren zijn met talent of niet. Daarom proberen ze altijd slim voor de dag te komen, in plaats van de tijd te nemen om iets te leren en zich te ontwikkelen.

Dit is het soort mensen dat na een paar pogingen opgeeft.

Aan de andere kant staan individuen met een "growth mindset” (rotsvast vertrouwen in groei). Zij denken dat ze overal goed in kunnen zijn en dat hun capaciteiten kunnen groeien door doorzettingsvermogen, toewijding en de juiste strategie. Mensen met deze mentaliteit aanvaarden niet dat ze door hun mislukkingen gedefinieerd worden.

9489_Permission-thrive_2_asset_2_image.png

Bron: https://www.mindsetworks.com/science/Impact

“Michael Jordan is een uitstekend voorbeeld van de groeimentaliteit", zegt Dweck. Hij heeft de mentaliteit van bijna elke atleet die op de lange termijn succes boekte: hard werk geeft de doorslag.

"I've missed more than 9,000 shots in my career. I've lost almost 300 games. 26 times I've been trusted to take the game winning shot and missed. I've failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed."

Michael Jordan

We hoeven natuurlijk niet te zeggen dat succes te danken is aan een groeimentaliteit, niet aan een vaste overtuiging.

Maar je hoeft de hoop niet op te geven als je jezelf identificeert als iemand met een vaste overtuiging. “Mindsets zijn alleen maar overtuigingen," legt Dweck uit. “Het zijn krachtige overtuigingen, maar ze zijn uiteindelijk alleen maar denkbeelden en gedachten kunnen veranderen.”

Ontvang de nieuwste SuperOffice Thrive-artikelen in je inbox. Meld je hier aan

 

Een 5-stappenplan naar perfectie

Veranderen hoe je denkt dat begint met zelfbewustzijn en het besef dat je de sleutel tot succes zelf in handen hebt.

Iedereen heeft het vermogen om te slagen en het beste uit zichzelf te halen.

Talent en IQ beslissen uiteindelijk niet over jouw lot. Dat doe je zelf!

Door efficiënt werken, doorzettingsvermogen en gedragsveranderingen kun jij jouw denkpatronen opnieuw programmeren.

Dit zijn vijf stappen die je kunt zetten om dat te realiseren.

1. Formuleer een hooggesteld doel

Het is onmogelijk om beter te worden als je jouw aanpak nooit verandert en je geen doel hebt om iets te verbeteren.

Laten we aannemen dat je in de verkoop werkt. In je eerste baan heb je alles geleerd wat je nodig hebt. Je gaf informatie over de producten die je moest verkopen, je leerde over het bedrijfsmodel en de processen van je bedrijf en je verdiepte je in jouw marktsegment.

Op dat moment was je bereid om advies in te winnen over hoe je je prestaties kon verbeteren. Het geleerde paste je elke dag met groot enthousiasme toe in je werk. Je kreeg succes in je werk en je was tevreden met je resultaten.

Daarna gaat er een jaar of meer voorbij en verval je in een vast patroon. Je komt op het werk en doet elke dag opnieuw precies hetzelfde, week na week. Je verwacht dezelfde verbeteringen als toen je voor het eerst begon. Maar die blijven buiten bereik. In plaats daarvan heb je het gevoel dat je geen hoger niveau meer kunt bereiken.

Om je performance te verbeteren, moet je uit je eigen comfortzone komen.

Stel jezelf de vraag waar je precies beter in wilt worden. Wees specifiek. Noteer je doelen.

Wat je ook kiest, zorg ervoor dat het buiten je comfortzone ligt en niet iets wat je al onder de knie hebt. Durf je meer voor te stellen. Wees niet tevreden met waar je nu staat.

2. Leer. Een heleboel.

Als je ergens beter in wilt worden, is het niet aan te raden om de hele avond voor de tv te zitten en Netflix te kijken. Je moet een leermachine worden.

Warren Buffett, één van de meest succesvolle beleggers ter wereld, adviseert The Buffett Formula voor iedereen die succesvol wil worden. De formule is eenvoudig: “De sleutel tot succes is om elke dag een beetje slimmer naar bed te gaan.”

Hij leest 500 pagina's per dag. Hij stelt dat lezen “een goede investering is. Het heeft de macht van een samengesteld belang.”

Maar niet alleen lezen maakt je succesvol. Je moet ook nadenken over wat je leest.

“Warren, noch ik zijn slim genoeg om beslissingen te nemen zonder tijd om na te denken," vertelde Charles Munger, zakenpartner van Warren Buffett, ooit aan een verslaggever. “We nemen heel snel concrete beslissingen, maar dat komt omdat we zoveel tijd hebben besteed om ons erop voor te bereiden.”

3. Oefenen met een doel

We kennen allemaal het gezegde "oefening baart kunst”: hoe meer je oefent, des te beter word je.

Malcom Gladwell maakte de "10.000 uur-regel” populair in zijn bestseller Uitblinkers: het verhaal achter succes. Hierin stelde hij dat iedereen een expert of topper in zijn of haar vakgebied kan worden als hij een taak gedurende 10.000 uur uitoefent.

Die theorie is later weerlegd. De hoeveelheid oefening maakt in de praktijk niet het verschil. Doorslaggevend is de kwaliteit van de oefening. Onderzoek toont aan dat expertise wordt gecreëerd door middel van gericht oefenen – praktische oefeningen gericht op taken die boven je huidige niveau liggen qua competentie en comfort.

Wanneer je bewust en doelgericht oefent, wat op zich het moeilijkst is, ligt perfectie binnen handbereik.

Focus je 100% tijdens het oefenen. Verlang elke dag een beetje meer van jezelf. Volg je dagelijkse vooruitgang met het doel om morgen beter te zijn dan vandaag.

4. Feedback krijgen

Je hebt feedback nodig om je te verbeteren. En met feedback bedoelen we geen familielid of een andere belangrijke persoon die zegt dat je goed bezig bent.

Er zijn veel manieren om feedback te krijgen. Dit zijn twee manieren hoe je feedback kunt gebruiken in je werk.

  • Gebruik meting als terugkoppelingssysteem. Wat je meet, is wat je wilt verbeteren. Bijvoorbeeld hoeveel verbindingen je gisteren op LinkedIn hebt gemaakt, hoeveel verkoopgesprekken je hebt gevoerd, of hoeveel orders je hebt gesloten? Door te meten kun je zien of je al dan niet beter wordt.
  • Coaching gebruiken als feedbackmechanisme. Een leraar, coach of zelfs een collega zijn essentieel om bewust te blijven oefenen. Goede coaches kunnen je voortgang volgen, je gemotiveerd houden en slimme manieren vinden om je te verbeteren.

5. Luister, denk na en begin opnieuw aan de cyclus

Het is genoeg om hier te zeggen dat niet alle feedback positief zal zijn.

Het is de taak van je coach of mentor om je wijzen op wat je verkeerd doet en waar je je op moet richten om beter te worden.

Besef dat uitmuntendheid een proces is, het is niet het doel op zich. Op je weg erheen moet je kleine dingen aanpassen. Op sommige dagen heb je het gevoel dat je helemaal geen vooruitgang boekt. En plotseling beleef je dan weer een grote verbetering.

Het gaat om de lange adem

Mensen geven veel te vaak te snel op, omdat ze op zoek zijn naar direct resultaat.

Of je nu een bedrijf ontwikkelt, een nieuwe vaardigheid leert of een nieuwe hobby oppikt, er bestaat gewoon geen onmiddellijke beloning.

Vergeet niet dat Michael Jordan niet van de ene op de andere dag kampioen is geworden. Het kostte jaren van oefening, doorzettingsvermogen en hard werken.

Als je succes wilt bereiken, moet je er langdurig aan werken.

Het gaat om mislukken, leren, bijstellen, opnieuw mislukken... Een proces dat zich ellenlang herhaalt.

“Als je je minder voorstelt, zul je ongetwijfeld ook minder behalen," zei de schrijver en docente Debbie Millman in haar commentaar Fail Safe.

Durf je meer voor te stellen. Omarm het hele proces.